Näytöissä ja näytönohjaimissa puutteita Win10 uudelleenasennuksen jälkeen

Ratkaistu
Tämä aihe sisältää 5 vastaukset, 2 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Joppe Joppe 1 kuukausi, 1 viikko sitten.
Tekijä
user-513785
Katsoja (Spectator)

Tein n. viikko sitten puhtaan Win10 asennuksen lehden ohjeen mukaisesti. Kone toimii muuten kohtuullisesti (yhden BIOS-asetuksen jälkeen), mutta läppärin näytössä tarkkuus on puutteellinen ja värit väärät. Tämä ilmenee mm Excelissä siten, ettei ruudukko näy. Lisänäytöllä näkyy grafiikka tarkasti ja värit oikein. Jos tekee kuvakaappauksen läppärin näytöllä ja liittää dokumenttiin, niin se näkyy kyllä kun dokumenttia tarkastelee lisänäytöllä, mutta ei läppärin näytöllä.

Kun ”palautin” näytönohjaimen, se näytti läppärin näytöllä oikein, mutta lisänäytölle sain vain kloonin, en laajennettua työpöytää. Lisäksi näyttö on todella hidas: kirjoittaessa useamman merkin jäljessä, vaikken ole erityisen nopea kirjoittaja (käytän kyllä 10-sormijärjestelmää). Tämä ei siis ole hyvä ratkaisu, palasin Intelin ohjaimeen, jossa ei päivitysviivettä huomaa ja edes lisänäyttö toimii kunnolla.

NVidian ohjauspaneeli aukeaa, mutta siellä on hyvin rajallinen puurakenne. Ohjauspaneelia ei näy asennettujen ohjelmien luettelossa, ainoastaan itse näytönohjain. Windowsin mukaan kaikki ohjaimet ovat jo parhaat tarjolla olevat ja NVidian omalla sivulla varoitetaan päivittämästä uusinta, koska valmistajakohtaisia yhteensopivuusongelmia saattaa olla. Tarkkuus- ja väriongelma on sama riippumatta valitsenko ohjauspaneelista Excelille NVIDIAn vai integroidun grafiikan (automaattivalinta ei näytä olevan mahdollinen Officen ohjelmille).

Tuo Win10 päivitys ei asentanut läheskään kaikkia NVidian ohjelmia – ovatkyllä tallessa Windows.old -hakemistossa. En kaipaakaan mitään erityisiä peliominaisuuksia, mutta tuon perustyöpöytätoiminnon haluan saada kuntoon.

Kokoonpano: ASUS GL552VW, iCore5, Intel HD Graphics 530, NVidia GeForce GTX 960M, DELL U2715H.

Onko tähän jotain kohtuullista korjauskeinoa?

-Jee

 

Joppe
Joppe
Osallistuja (Participant)

  Moi,

  Kyllä minä ainakin kokeilisin päivittää Nvidian ohjaimen joko tukisivun automaatilla tai manuaalisesti:
  https://www.geforce.com/drivers

  Tuolle Intelin integroidulle viimeisin ohjain on päivätty 18.12., joten se varmaan onkin asennettuna, mutta tsekkaa silti:
  http://bit.ly/intel-530-ajurit

  Asuksen tukisivuilta saattaa myös löytyä jotain laitekohtaista tietoa ja päivityksiä, jollet jo käynytkin siellä. Tosin äkkivilaisulla siellä ei tuolle mallille näytänyt olevan mitään uusia ajureita:
  https://www.asus.com/fi/support/

  Joppe


  user-513785
  Katsoja (Spectator)

   Moi.

   Kiitos, muutama asia noilla päivityksillä ratkesikin:

   • NVidian ohjauspaneeli näkyy nyt ohjelmana, mutta edelleen sen puurakenteessa on vain 3D-asetukset (ehkä Win10:ssä on sitten näin?)
   • Näyttöön liittymättömänä asiana Bluetoothin vika-ilmoitus poistui Intelin ajurin päivityksellä (toimi se vikailmoituksenkin aikana, mutta parempi näin)
    Mutta vaikka NVidian ohjaimen päivitys sinänsä saattoi onnistuakin, asetuksissa on nyt DELLin ulkoiselle näytölle Intel HD näytönohjain, enkä ainakaan ole saanut vielä näkyviin mitään valikkoa, mistä voisin valita NVidian.

   Läppärin oma näyttö on edelleen Intel HD näytönohjaimessa, mikä lienee sinänsä OK, mutta edellä mainitut näyttöongelmat värisävyjen ja (ainakin vaaleahkojen) viivojen erottelukyvyssä eivät ole parantuneet.

   NVidian ajurille tein ensin standardiasennuksen ja kun se ei tuottanut toivottua tulosta, tein vielä puhtaan asennuksen, ilman havaittavaa parannusta.

   Nämä ongelmat siis alkoivat tehdessäni puhtaan Win10 asennuksen. Koneessa oli (2016) ostettaessa kyllä Win10, mutta ilmeisesti pohjalla oli Win 8.1.

   -Jee


   user-513785
   Katsoja (Spectator)

    Pientä edistystä: Ohjelmaluetteloon (vaikkei tuohon työpöytään avautuvaan valikkoon) oli tullut Intelin grafiikkakomentokeskus. Sieltä löytyi (Näyttö/Väri) valintanappi ”Palauta alkuperäisiin väreihin”, joka toi oikeat sävyt ja vaaleahkotkin viivat alkoivat näkymään ruudulla. Tämä näyttää nyt täyttävän tavallisen 2D tarpeen, eli suurin hätä on ohi.

    Epäselvää on edelleen onko NVidian näytönohjain mukana pelissä. Intelin komentokeskus väittää, että näyttömuistia olisi 2Gt* + 4Gt, ja vaikkei tuota tähteä selitetä, se voisi tarkoittaa NVidian ohjaimen sisäistä muistia, jolloin muisti ainakin on tunnistettu. NVidian ohjauspaneelista 3D grafiikkasuorittimen asetuksilla en ainakaan laitehallinnan kertomana saa ulkoista näyttöä kytkettyä NVidiaan, vaan se on sen mukaan edelleen Intel HD:ssä.

    -Jee


    user-513785
    Katsoja (Spectator)

     Ilmeisesti NVidian näytönohjain kuitenkin toimii, sain Tehtävienhallinnassa näkyviin ainakin muistin käytöstä kertovassa kuvaajassa pientä 0:sta poikkeavaa viivaa. Sinänsä esim MATLABin bench -testillä sain kokoonpanolle surkeat 3D tulokset, mm 2D:ssä koneeni pärjäsi jo paljon paremmin. No – varsinainen ongelma lienee ratkaistu, ehkä tämän erillisen näytönohjaimen ei enää uudessa Win10 versiossa tai näillä ajureilla kuulu olla kohdistettu mihinkään näyttöön.

     Joppe
     Joppe
     Osallistuja (Participant)

      Olet sitkeä sissi 😉

      Hyvä että sait grafiikat pelaamaan.

      Vain tilaaja voi kirjoittaa foorumille